AMvB's Omgevingswet gepubliceerd in Staatsblad

Article
NL Law

Vandaag zijn de vier AMvB's ter uitvoering van de Omgevingswet in het Staatsblad geplaatst. In deze AMvB’s worden per doelgroep (burgers, bedrijven en overheden) de regels over de leefomgeving bij elkaar gebracht.

Deze vier AMvB’s zijn:

  • Het Omgevingsbesluit (Stb. 2018/290) richt zich tot alle partijen die in de fysieke leefomgeving actief zijn: burgers, bedrijven en de overheid. Het Omgevingsbesluit regelt in aanvulling op de wet onder meer welk bestuursorgaan het bevoegd gezag is om een omgevingsvergunning te verlenen en welke procedures gelden. Ook regelt dit besluit wat de betrokkenheid is van andere bestuursorganen, adviesorganen en adviseurs bij de besluitvorming en een aantal op zichzelf staande onderwerpen, zoals de milieueffectrapportage.
  • Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Stb. 2018/292) stelt de inhoudelijke normen voor gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk met het oog op het realiseren van de nationale doelstellingen en het voldoen aan internationale verplichtingen.
  • Het Besluit activiteiten leefomgeving (Stb. 2018/293) bevat, samen met het Besluit bouwwerken leefomgeving, de algemene regels waaraan burgers en bedrijven zich moeten houden als ze bepaalde activiteiten uitvoeren in de fysieke leefomgeving. Ook bepaalt het besluit, voor welke activiteiten een omgevingsvergunning nodig is.
  • Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Stb. 2018/291) bevat, samen met het Besluit activiteiten leefomgeving, de algemene regels waaraan burgers en bedrijven zich moeten houden als ze bepaalde activiteiten verrichten in de fysieke leefomgeving. Dit besluit bevat regels over veiligheid, gezondheid, duurzaamheid en bruikbaarheid bij het (ver)bouwen van een bouwwerk, de staat van het bouwwerk, het gebruik van het bouwwerk en het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden.

Stibbe zal u via stibbeblog in de nabije toekomst verder informeren over de diverse onderwerpen die de vier AMvB's bestrijken.

Voor meer informatie over de herziening van het omgevingsrecht en de vier AMvB's kunt u terecht op: www.pgomgevingswet.nl. Met deze website, waar de parlementaire geschiedenis van de Omgevingswet artikelsgewijs wordt ontsloten en waar tevens andere relevante informatie over de Omgevingswet wordt gepubliceerd, houdt Stibbe u van de laatste stand van zaken op de hoogte. Via deze link komt u bij onze eerdere blogberichten over de Omgevingswet.