Implementatie van de Wet natuurbescherming op provinciaal niveau

Op 1 januari 2017 treedt de Wet natuurbescherming (Wnb) in werking. De taken en verantwoordelijkheden zijn in de Wnb zoveel mogelijk bij de provincies neergelegd, overeenkomstig het uitgangspunt ‘decentraal tenzij’. Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de Wnb, zijn de provincies druk met het vaststellen van provinciale verordeningen en beleidsregels. Zo moet onder meer de regelgeving omtrent faunabeheerplannen worden uitgebreid en een natuurvisie worden vastgesteld.

Om een indruk te krijgen van de mate waarin de provinciale regelgeving zal veranderen, hebben wij de (ontwerp)regelgeving in kaart gebracht.

Zoals te verwachten, gelet op de grondslag in de Wnb, bevat de nieuwe provinciale regelgeving in grote lijnen dezelfde onderwerpen, zoals regels over de jacht en schadebestrijding in faunabeheerplannen. Wel valt op dat een aantal provincies de inwerkingtreding van de Wnb aangrijpt om direct inhoudelijk nieuw beleid vast te stellen. Meer dan de helft van de provincies gaat echter vooralsnog “beleidsarm” over, hetgeen betekent dat zoveel mogelijk de bestaande regels en het beleid worden voortgezet en de inhoudelijke wijzigingen zo beperkt mogelijk worden gelaten. De reden hiervoor is dat er onvoldoende tijd is om geheel nieuw beleid te ontwikkelen zodat tot een gefaseerde besluitvorming wordt overgegaan. We zien dat veel van de provincies die voor een beleidsarme overgang kiezen, de bestaande beleidsvisie over natuur aanmerken als natuurvisie in de zin van de Wnb om vervolgens in de loop van 2017 een nieuwe natuurvisie op te stellen, alsmede indien nodig een wijziging van de provinciale verordening.

Hierna volgt per provincie een overzicht van het nieuwe beleid en de regelgeving die wordt voorbereid ter uitvoering van de Wnb.

Drenthe

De provincie Drenthe wil de Wnb grotendeels beleidsarm invoeren maar stelt wel enkele beleidsregels en een aanpassing van de provinciale verordening vast. De volgende documenten zijn beschikbaar:

  1. De 16e Wijzigingstranche Provinciale Omgevingsverordening Drenthe (Implementatie Wet natuurbescherming), Statenstuk 2016-762
  2. De Beleidsregels Wet natuurbescherming provincie Drenthe

Het lijkt erop dat de Gastvrije natuur Natuurvisie 2040 en het Flora- en faunabeleidsplan vooralsnog ongewijzigd blijven. De provinciale  verordening is op 14 december 2016 in de Provinciale Statenvergadering vastgesteld. De provinciale verordening treedt in werking met ingang van 1 januari 2017. Meer informatie is hier te vinden.

Flevoland

Provinciale Staten van Flevoland willen de Wnb beleidsarm implementeren. Ter voorbereiding op de Wnb zijn zij daarom bij de vaststelling van een nieuwe provinciale verordening uitgegaan van een technische omzetting van de huidige regels en werkwijze. De provinciale verordening treedt in werking op 1 januari 2017. De huidige natuurvisie zal worden voortgezet onder de Wnb:

  1. de Verordening uitvoering Wet natuurbescherming Flevoland 2016
  2. de natuurvisie: Flevoland verrassend groen

Het Besluit faunabeheer, waar op dit moment de regels waaraan een faunabeheereenheid, een wildbeheereenheid en een faunabeheerplan moeten voldoen, komt te vervallen zodra de Wnb in werking treedt. Binnen 2 jaar na inwerkingtreding van de Wnb kijken Provinciale Staten of er op basis van ervaringen uit de uitvoeringspraktijk toch inhoudelijke aanpassingen aan het provinciaal beleid nodig zijn. Meer informatie is hier te vinden.

Friesland

De provincie Friesland heeft er voor gekozen de Wnb beleidsarm te implementeren. Volgens de provinciale verordening is, wat betreft de onderwerpen waar ingevolge de Wnb regels over moeten worden opgesteld, zo dicht mogelijk gebleven bij hetgeen het huidige bevoegd gezag (Ministerie van Economische Zaken) heeft opgesteld. De onderwerpen waar, deels vanwege de beleidsarme overgang, geen invulling aan kan worden gegeven worden meegenomen in de voorbereiding op de natuurvisie. De volgende documenten zijn beschikbaar:

  1. de Verordening Wet natuurbescherming Fryslan 2017
  2. de Beleidsregel Wet natuurbescherming Fryslân 2017

Daarnaast zal de Nota Natuer en Lanlik Gebiet 2012-2016 worden voortgezet als natuurvisie:

  1. de Nota Natuer en Lanlik Gebiet 2012-2016

De vaststelling van een nieuwe natuurvisie wordt eind 2018 verwacht. De provinciale verordening is vastgesteld en treedt in werking met ingang van 1 januari 2017. Meer informatie is hier te vinden.

Gelderland

Provinciale Staten van de provincie Gelderland zullen de Omgevingsverordening Gelderland (december 2015) wijzigen. Zo wordt er onder meer een paragraaf ‘natuur’ toegevoegd waarin regels zijn opgenomen ten aanzien van soorten, de faunabeheereenheid, wildbeheereenheden, faunabeheerplannen, houtopstanden en beweiden en bemesten. Daarnaast wordt de omgevingsvisie gewijzigd. Volgens het Ontwerp actualisatieplan Omgevingsvisie hebben de wijzigingen enkel betrekking op het aanpassen van de terminologie in de omgevingsvisie op de Wnb. De volgende ontwerpen zijn beschikbaar.

  1. het Ontwerp-actualisatieplan Omgevingsverordening
  2. het Ontwerp actualisatieplan Omgevingsvisie

De vaststelling van de omgevingsvisie en de provinciale verordening staat gepland voor 25 januari 2017. De ontwerpen treden in werking op de eerste dag na de dag waarop de besluiten in het provinciaal blad zijn geplaatst. Meer informatie is hier te vinden.

Verder wordt er ook een natuurvisie opgesteld. De bestaande Beleidsuitwerking Natuur en Landschap vormt hiervoor de basis. In een brief aan Provinciale Staten is een eerste plan van aanpak voor de op te stellen natuurvisie gepubliceerd.

  1. de Beleidsuitwerking Natuur en Landschap

Meer informatie over de natuurvisie is hier te vinden.

Groningen                                                                                   

Provinciale Staten van de provincie Groningen beperken zich tot de implementatie van de meest noodzakelijke verplichtingen. In een latere fase zal het gesprek met betrokken partijen en organisaties worden aangegaan om de ambities voor de komende jaren vast te stellen.

De natuurvisie is geactualiseerd, waarbij het met name om een voortzetting van het huidige beleid uit de ‘Beleidsnota Natuur 2013-2021 van Wad tot Westerwolde’ gaat. Op een aantal thema’s, zoals soortbescherming, houtopstanden en schadebestrijding, is de natuurvisie aangevuld.

De volgende documenten zijn beschikbaar:

  1. de Verordening natuurbescherming Groningen
  2. de Beleidsregels tegemoetkoming faunaschade
  3. de Natuurvisie provincie Groningen

Op 14 december 2016 zijn de provinciale verordening en de natuurvisie vastgesteld. Ook de beleidsregels zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld. De provinciale verordening zal met ingang van 1 januari 2017 in werking treden. Meer informatie is hier te vinden.

Limburg

Vooruitlopend op de implementatie van de Wnb hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg besloten om de bestaande Omgevingsverordening Limburg 2014 aan te vullen. Door Gedeputeerde Staten is een ontwerp-Wijzigingsverordening Hoofdstuk 3 Natuur van de Omgevingsverordening Limburg 2014 ter vaststelling aan Provinciale Staten aangeboden.

In de commissie Ruimte, Landbouw en Natuur van 18 november 2016 is door de commissieleden echter aangegeven dat men de behandeling van de provinciale verordening wil uitstellen, als gevolg van het uitstellen van de vaststelling van de natuurvisie. De vaststelling van de natuurvisie wordt uitgesteld tot de komst van een nieuwe portefeuillehouder. Zodoende is op 6 december 2016 een beleidsneutrale versie van de Wijzigingsverordening Hoofdstuk 3 Natuur door Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten aangeboden, waarmee de wettelijke taken uit de Wnb worden ingevuld. De beleidsneutrale provinciale verordening vult het gat dat zou ontstaan bij de invoering van de Wnb op 1 januari 2017. Ter voorkoming van onduidelijkheid over, en problemen met, geldende regelgeving zijn in de beleidsneutrale provinciale verordening  regels opgenomen voor bossen en houtopstanden, faunabeheer, soortenbescherming en gebiedsbescherming.

Voor de provincie Limburg zijn de volgende documenten beschikbaar:

  1. De Beleidsneutrale Wijzigingsverordening Hoofdstuk 3 Natuur van de Omgevingsverordening Limburg 2014
  2. De ontwerp-Natuurvisie Limburg 2016

Na vaststelling van de natuurvisie kan dan alsnog de eerder aangeboden provinciale verordening waarin het nieuwe provinciale beleid is opgenomen worden behandeld en vastgesteld. In de ontwerp-Wijzigingsverordening is een grotendeels nieuw hoofdstuk 3 “Natuur” ingevoegd en daarnaast zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd in hoofdstuk 8 en 9 van de provinciale verordening.

  1. De ontwerp-Wijzigingsverordening Hoofdstuk 3 Natuur van de Omgevingsverordening Limburg 2014

De beleidsneutrale provinciale verordening is op 16 december 2016 vastgesteld. Meer informatie is hier te vinden.

Noord-Brabant

Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant wil de Wnb waar mogelijk beleidsarm implementeren. Op de langere termijn zal de provinciale verordening meer inhoudelijk worden herzien in het kader van de integratie in de omgevingsverordening.

De natuurambities zoals die zijn vastgesteld in de nota ‘Brabant: Uitnodigend Groen’ (BrUG) worden vooralsnog gehandhaafd. Op de langere termijn zal de natuurvisie BrUG, die in 2017 geëvalueerd wordt, worden geïntegreerd in de provinciale omgevingsvisie.

Gedeputeerde Staten acht het traject van de vaststelling van een omgevingsvisie en een omgevingsverordening het meest aangewezen om een verdere invulling van het instrumentarium op basis van de Wnb te realiseren.

Voor de provincie Noord-Brabant zijn de provinciale verordening, de beleidsregel en de natuurvisie beschikbaar:

  1. de Verordening natuurbescherming Noord-Brabant
  2. de Beleidsreel natuurbescherming Noord-Brabant
  3. de natuurvisie: Brabant Uitnodigend Groen

De provinciale verordening treedt in werking op 1 januari 2017. Meer informatie is hier te vinden.

Noord-Holland

De provincie Noord-Holland heeft de inwerkingtreding van de Wnb aangegrepen om in een vroegtijdig stadium de verordeningen en het beleid te herzien. Zo is het beleid op 6 september 2016 door Gedeputeerde Staten en zijn de verordeningen op 3 oktober 2016 door Provinciale Staten vastgesteld. De bestaande Agenda Groen wordt voortgezet als natuurvisie. In Noord-Holland zijn de volgende vijf provinciale verordeningen, twee beleidsregels en natuurvisie vastgesteld:

  1. de Verordening vrijstellingen soorten
  2. de Verordening Natura 2000-gebieden
  3. de Verordening houtopstanden
  4. de Verordening tegemoetkoming schade
  5. de Verordening Faunabeheer
  6. de Beleidsregel tegemoetkoming Schade
  7. de Beleidsregel natuurbescherming
  8. de provinciale natuurvisie: Agenda Groen

De provincie Noord-Holland was vanwege de vlotte implementatie de eerste provincie die klaar is voor de invoering van de Wnb. De provinciale verordeningen en beleidsregels treden in werking op 1 januari 2017. Meer informatie is hier te vinden.

Overijssel

De provincie Overijssel heeft ter implementatie van de Wnb een ontwerp wijziging Omgevingsverordening Natuur en ontwerp Beleidsregel Natuur opgesteld. Met deze provinciale verordening en de beleidsregel worden de meeste taken en bevoegdheden die al bij de provincie lagen, nu samengevoegd in hoofdstuk 7 Natuur, op dezelfde wijze voortgezet.

In een afzonderlijk ontwerp is opgenomen dat de bestaande omgevingsvisie de status krijgt van natuurvisie. Het huidige natuurbeleid wordt voortgezet onder de Wnb. Tijdens de eerstvolgende periodieke wijziging van de omgevingsvisie en provinciale verordening zal een verdere uitwerking van de natuurvisie plaatsvinden.

Voor de provincie Overijssel zijn de volgende documenten beschikbaar:

  1. de Wijziging Omgevingsverordening Hoofdstuk 7 Natuur
  2. de ontwerp Beleidsregel Natuur Overijssel 2017
  3. de ontwerp-Omgevingsvisie

De provinciale verordening is op 30 december 2016 gepubliceerd. De provinciale verordening en beleidsregel treden in werking op 1 januari 2017. Een definitieve versie van de beleidsregel werd op het moment van schrijven nog niet aangetroffen. Meer informatie over de ontwerpen is hier te vinden.

Utrecht

De provincie Utrecht zal een natuurvisie en een beleidskader vaststellen om aan de Wnb te voldoen. Het bestaande Natuurbeleid 2.0 zal beleidsneutraal gehandhaafd en geactualiseerd worden overgenomen in de natuurvisie ‘Een plus op Natuurbeleid 2.0’. Aan de bestaande vier pijlers van het Natuurbeleid 2.0 zal een nieuwe vijfde pijler worden toegevoegd waarin de balans tussen beschermen en ontwikkelen centraal staat. De juridische uitwerking van de Wnb, aan de hand van de keuzes die zijn gemaakt in de natuurvisie, vindt plaats in het beleidskader. In het beleidskader is bestaand beleid, zoals de Beleidsnota Flora- en faunawet, beleidsneutraal opgenomen en aangevuld met nieuw beleid voortvloeiend uit de Wnb.

Voor de provincie Utrecht zijn de volgende documenten beschikbaar:

  1. de provinciale Natuurvisie
  2. het Beleidskader Wet Natuurbescherming. Dit kader bevat:
    1. de Verordening natuur en landschap provincie Utrecht 2017
    2. de Beleidsregels natuur en landschap provincie Utrecht 2017
    3. de Beleidsregels schadebestrijding per diersoort.

Op 12 december 2016 is de provinciale verordening door Provinciale Staten vastgesteld. Het beleidskader treedt in werking op 1 januari 2017. De Beleidsregels schadebestrijding per diersoort werden nog niet aangetroffen. Meer informatie is hier te vinden.

Zeeland

De provincie Zeeland heeft besloten om de Wnb beleidsarm te implementeren. Na vaststelling van de Natuurvisie 2017-2022 wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin diverse onderdelen, zoals de bescherming van houtopstanden, soortenbescherming en tegemoetkoming van schade, gedetailleerd worden vastgelegd.

De provinciale verordening is reeds vastgesteld en de natuurvisie is op 16 december 2016 door Provinciale Staten behandeld:

  1. de Verordening Wet natuurbescherming Zeeland 2017
  2. de concept-ontwerp-Natuurvisie 2017-2022

De provinciale verordening treedt in werking op 1 januari 2017. Meer informatie is hier te vinden.

Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland kiest voor een gefaseerde uitwerking van de provinciale verantwoordelijkheden in verordeningen en beleidsregels. In de eerste fase (voor 1 januari 2017) zal beleidsarm worden overgegaan waarbij enkel besluiten worden genomen die cruciaal zijn om de Wnb uit te voeren. Volgens Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland zijn dit alle bevoegdheden voor het verlenen van ontheffingen, vergunningen, schade-uitkeringen en voor handhaving en toezicht. In de tweede fase worden dan de overige Zuid-Hollandse onderdelen van de Wnb uitgewerkt via een actualisatie van de Beleidsvisie Groen.

Voor de provincie Zuid-Holland zijn de volgende documenten beschikbaar:

  1. de Verordening uitvoering Wet natuurbescherming Zuid-Holland
  2. de Beleidsregel uitvoering Wet natuurbescherming Zuid-Holland
  3. de provinciale natuurvisie: Beleidsvisie Groen

Meer informatie is hier te vinden.

Afronding

Wij hopen u hiermee een handig overzicht te hebben gegeven van de provinciale regelgeving. Dit blogbericht is tot de inwerkingtreding van de Wnb, 1 januari 2017, geactualiseerd.

Dit is een blog in de serie “Nieuwe Wet natuurbescherming”. Een overzicht van alle blogs in deze serie kunt u hier vinden.

Het bericht ‘Implementatie van de Wet natuurbescherming op provinciaal niveau‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.


Rut Wingens
Alle posts van Rut Wingens

Annemarie Drahmann
Alle posts van Annemarie Drahmann
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone