Nieuwe wet- en regelgeving bestuursrecht en omgevingsrecht per 1 januari 2023

Article
NL Law

Per 1 januari 2023 is diverse nieuwe wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht bespreken wij een aantal in het oog springende wijzigingen op het gebied van het bestuursrecht en het omgevingsrecht.

1. Onderwijs

Wet wettelijke taken internationalisering onderwijs 

Met deze wet wordt Nuffic belast met een aantal taken met betrekking tot de internationalisering, mobiliteit en informatievoorziening op het gebied van onderwijs en onderzoek, zodat de continuering van deze taken wordt verzekerd.

De wet is met ingang van 1 oktober 2022 grotendeels in werking getreden, maar één onderdeel van deze wet treedt per 1 januari 2023 in werking. In dit onderdeel van de wet wordt Nuffic belast met het desgevraagd adviseren van de Minister over het beschikbaar stellen van beurzen die de internationalisering bevorderen. De wetgever heeft gekozen voor een uitgestelde inwerkingtreding van dit onderdeel zodat de rollen, taken en systemen van Nuffic (die adviseert over beursverlening) en DUO (die namens de Minister op de aanvragen om beursverlening beslist) goed op elkaar kunnen worden aangesloten (Stb. 2022-319).

Verzamelwet OCW 2022

Deze wet beoogt zeventien wetten te verbeteren op het terrein van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en daarnaast enkele wetten op het terrein van andere ministeries, voor zover die samenhang hebben met de voorgestelde technische aanpassingen van de OCW-wetgeving.

Een deel van deze wet is met het begin van het cursusjaar in werking getreden. Met ingang van 1 januari 2023 zijn de artikelen waarmee de vervanging van het Central register beroepsonderwijs (CREBO) en het Centraal register opleidingen hoger onderwijs (CROHO) door de Registratie instellingen en opleidingen (RIO) in werking getreden. Daar heeft de wetgever voor gekozen omdat dit systeem de DUO gegevens over instellingen en opleidingen registreert en deze wijzingen daarom aan het begin van het boekjaar moet plaatsvinden (Stb. 2022, 117).

Actualisering deugdelijkheidseisen funderend onderwijs

Deze wet heeft als doel de wetgeving voor met name het funderend onderwijs te actualiseren en te verbeteren. De belangrijkste wijzigingen betreffen het actualiseren van de deugdelijkheidseisen in het funderend onderwijs, het verminderen van administratieve verplichtingen in het funderend onderwijs (stofkamoperatie) en het invoegen van enkele wettelijke grondslagen op basis waarvan de Inspectie haar toezichthoudende taken goed kan blijven uitoefenen.

Een deel van de Wet actualisering deugdelijkheidseisen moet volgens de wetgever in samenhang met de Wet doorstroomtoetsen po worden behandeld (Stb. 2020, 469). Op 8 februari 2022 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet doorstroomtoetsen po (Stb. 2022, 135). Daardoor is de beoogde inwerkingtreding van een aantal onderdelen van deze wet verplaatst naar 1 januari 2023 (Stb. 2022, 281).

Wijziging Wet register onderwijsdeelnemers i.v.m. verwerking persoonsgegevens onderwijsdeelnemers en Wijziging Besluit register onderwijsdeelnemers i.v.m. verwerking persoonsgegevens

Met deze wet wordt de Wet register onderwijsdeelnemers gewijzigd in verband met het uitbreiden van de wettelijke grondslagen voor de verwerking van gegevens uit het register onderwijsdeelnemers. Het besluit regelt welke gegevens uit het register onderwijsdeelnemers worden verstrekt aan bepaalde (overheids)organisaties t.b.v. hun taakuitvoering. Ook wordt geregeld welke gegevens particuliere, buitenlandse en internationale scholen (B3- en B4-scholen) aan het register moeten leveren.

Met ingang van 1 januari 2023 zijn de artikelen 24b Wet register Onderwijsdeelnemers en 41b Besluit register onderwijsdeelnemers in werking getreden. Deze bepalingen regelen de verstrekking van gegevens aan de Belgische toezichthouder op de leerplichtwetgeving (Agentschap voor Onderwijsdiensten) (Stb. 2022, 285).

2. Voedsel- en productveiligheid

Besluit tot wijziging van het Besluit prijsaanduiding producten in verband met de richtlijn consumentenbescherming

Dit besluit strekt tot wijziging van het Besluit prijsaanduiding producten in verband met de uitvoering van Richtlijn (EU) 2019/2161.

Wijziging Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen

Het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen wordt gewijzigd in verband met het nieuwe waarschuwingsetiket voor verpakt pluimveevlees. Het besluit wordt voorts gewijzigd met het oog op aansluiting bij Europese regelgeving ten aanzien van het etiketteren van bepaalde levensmiddelen met een datum van minimale houdbaarheid (‘tenminste houdbaar tot-datum’) dan wel een uiterste consumptiedatum (‘te gebruiken tot-datum’).

Wijziging van het tabaks- en rookwarenbesluit in verband met de regulering van smaken voor vloeistoffen van e-sigaretten

Met dit besluit is in het Tabaks- en rookwarenbesluit het verbod opgenomen om additieven die smaken anders dan tabakssmaak creëren te gebruiken als ingrediënt van nicotinehoudende en niet-nicotinehoudende vloeistoffen en andere onderdelen van de e-sigaret. Daarnaast is met dit besluit een grondslag gecreëerd om bij ministeriële regeling een lijst van smaakbepalende additieven vast te stellen die als ingrediënt zijn toegestaan in vloeistoffen en in andere onderdelen van e-sigaretten.

3. Sociaal zekerheidsrecht

Wet tijdelijke solidariteitsbijdrage

Deze wet introduceert een tijdelijke solidariteitsbijdrage voor fossiele bedrijven met activiteiten in de ruwe olie, aardgas, kolen en de raffinage van aardolie. Door middel van deze solidariteitsbijdrage wordt het surplus aan winsten als gevolg van onvoorziene omstandigheden additioneel belast.

Wet hersteloperatie toeslagen

De wet bevat regels inzake de hersteloperatie toeslagen. Daaronder valt het verplaatsen van de wettelijke bepalingen in de hersteloperatie van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen naar dit wetsvoorstel, het codificeren van beleidsbesluiten, het opnemen van nieuwe regelingen in de hersteloperatie en het waar nodig wettelijk regelen van uitkomsten uit de herijking.

Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het afschaffen van de collectiviteitskorting

Deze wijziging van de Zorgverzekeringswet schaft de collectiviteitskorting af.

4. Omgevingsrecht

Wet minimum CO2-prijs industrie

Wijziging van de Wet belastingen op milieugrondslag voor de invoering van een minimum CO2-prijs voor de industrie.

Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen en Wijziging Regeling beheer verpakkingen i.v.m. statiegeld op blik

Met het Besluit maatregelen metalen drankverpakkingen is een statiegeldsysteem voor metalen drankverpakkingen (drankblikjes) ingevoerd. Met de wijziging van de regeling beheer verpakkingen in verband met statiegeld op blik is de minimale hoogte van statiegeld op metalen drankverpakkingen en de vorm en inhoud van de aanduiding op een metalen drankverpakking vastgelegd.

Het statiegeldsysteem zou per 31 december 2022 worden ingevoerd, maar deze datum is door de Afdeling in een uitspraak van 2 december 2022 verschoven naar 1 april 2023.

Wijziging Bouwbesluit 2012 betreffende de labelverplichting voor kantoorgebouwen

Met dit besluit is een nieuwe afdeling toegevoegd aan hoofdstuk 5 Bouwbesluit 2012. Met deze wijziging is invulling gegeven aan de toezegging om een label C-verplichting voor bestaande kantoorgebouwen te realiseren. Het is op grond van het eerste lid van artikel 5.11 vanaf 1 januari 2023 verboden om een kantoorgebouw in gebruik te nemen of te gebruiken zonder een geldig energielabel met een energie-index (EI) van 1,3 of beter.

Wijziging Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet in verband met digitale verantwoording vervoer dierlijke meststoffen en Tweede wijziging Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet in verband met de invoering van rVDM

Bij het vervoer van dierlijke meststoffen dient gebruik te worden gemaakt van een digitaal systeem, waarmee gegevens over het mesttransport door de Minister worden ingewonnen. Dit systeem wordt aangeduid met rVDM, dat staat voor real time Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen. Dit besluit regelt de introductie van het rVDM-systeem. Het grootste deel van de wijzigingen die nodig zijn om het nieuwe digitale systeem te kunnen laten functioneren is neergelegd in de Wijziging Uitvoeringsregeling Meststoffenwet ivm digitale verantwoording vervoer van dierlijke meststoffen (rVDM).

Regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Deze regeling maakt onderdeel uit van het implementatietraject van richtlijn (EU) 2019/904 van het Europees Parlement en de Raad van 5 juni 2019 betreffende de vermindering van de effecten van bepaalde kunststofproducten op gebied van wegwerpplastics op het milieu (PbEU 2019, L 155).

Wijziging Regeling aanwijzing aanbieders essentiële diensten EZK energiesector

Deze regeling strekt tot een aanwijzing van dienstverleners in de aardoliesector en de gassector als aanbieder van een essentiële dienst (AED).

5. Overige wijzingen in wet- en regelgeving

Wet op de Nederlandse Sportraad

De wet voorziet in de instelling van de Nederlandse Sportraad als een vast college van advies op het terrein van sport en bewegen en maatschappelijke vraagstukken in relatie tot sport en bewegen.

Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie

Met deze wet worden digitale platformen verplicht gesteld om jaarlijks informatie aan te leveren aan de Belastingdienst over verkopers die via hun platformen geld verdienen. Het doel van deze wet is meer transparantie over inkomsten die inwoners van de Europese Unie behalen via deze platformen en daardoor eerlijkere belastingheffing.

Wijziging Besluit paspoortgelden i.v.m. tarieven 2023

De wijziging van het Besluit paspoortgelden betreft een aanpassing van de op basis van de artikelen 3a en 7 van de Paspoortwet vast te stellen tarieven voor reisdocumenten en Nederlandse identiteitskaarten.

Wijziging van het Opiumbesluit en lijst II i.v.m. plaatsing van distikstofmonoxide (lachgas) op deze lijst

Dit besluit plaatst distikstofmonoxide, ook bekend onder de naam lachgas, op lijst II van de Opiumwet. Op grond van artikel 3 van de Opiumwet is het verboden om stoffen die op lijst II staan, binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te telen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken, te vervoeren, aanwezig te hebben of te vervaardigen. De oorspronkelijke toepassingen van lachgas zijn uitgezonderd van de verboden handelingen.

Besluit implementatie richtlijn essentiële-informatiedocumenten voor icbe's

Het besluit tot wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft en het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector in verband met de implementatie van richtlijn (EU) 2021/2261 van het Europees Parlement en de Raad van 15 december 2021 tot wijziging van Richtlijn 2009/65/EG wat betreft het gebruik van essentiële-informatiedocumenten door beheermaatschappijen van instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s) is per 1 januari 2023 in werking getreden (PbEU 2021, L 455).

6. Tot slot

Naast de hiervoor genoemde wijzigingen, is nog meer wet- en regelgeving gewijzigd. Meer informatie over alle wijzigingen in wet- en regelgeving per 1 januari 2023 kunt u vinden op OndernemerspleinOverheid.nl en Rijksoverheid.nl.