Nieuwe wet- en regelgeving bestuursrecht en omgevingsrecht per 1 juli 2018

Article
NL Law

Per 1 juli 2018 is diverse nieuwe wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht lichten wij de belangrijkste wijzigingen op het gebied van het bestuursrecht en het omgevingsrecht er uit.

Voortgang energietransitie

Het kabinet streeft in internationaal verband naar een CO2-arme energievoorziening die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. De uitstoot van CO2 zal drastisch teruggedrongen moeten worden om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de twee graden, zoals in het klimaatakkoord (Parijs 2015) is afgesproken. De transitie van een fossiel gedreven economie naar een duurzame, CO2-arme economie is al gaande, maar zal de komende decennia aan intensiteit winnen. Met de Wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet (voortgang energietransitie) wordt beoogd bestaande belemmeringen voor de energietransitie weg te nemen en hiermee de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet toekomstbestendig te maken (Stb. 2018, 109; Stb. 2018, 129).

Wet terugvordering staatssteun

De Wet terugvordering staatssteun voorziet in een nationale grondslag voor bestuursorganen om onterecht toegekende staatssteun te kunnen terugvorderen. Deze wet is essentieel voor de overheidspraktijk en ontvangers van overheidsgelden. Zie hierover ook dit blogbericht.

Wet afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen en beheersverordeningen

De Wet afschaffing actualiseringsplicht bestemmingsplannen en beheersverordeningen voorziet in de afschaffing van de verplichting om bestemmingsplannen en beheersverordeningen die elektronisch raadpleegbaar zijn binnen een periode van 10 jaar steeds opnieuw vast te stellen. De wet beoogt te anticiperen op de Omgevingswet; voor het omgevingsplan zal namelijk ook geen actualiseringsplicht gelden. Daarnaast maakt het wetsvoorstel capaciteit vrij bij gemeenten om zich te richten op het opstellen van een omgevingsplan. Over deze wet zijn twee Stibbeblogberichten verschenen, een over het wetsvoorstel en een over de parlementaire behandeling.

Wijziging Reken- en meetvoorschrift 2012

Met deze wijziging van het Reken- en meetvoorschrift 2012 blijven de ingevolge artikel 110g van de Wet geluidhinder toe te passen regels met betrekking tot de aftrek op de geluidsbelasting vanwege een weg, van de gevel van woningen of van andere geluidsgevoelige gebouwen of aan de grens van geluidsgevoelige terreinen, ná 1 juli 2018 hetzelfde als vóór 1 juli 2018 (Stcrt. 2018, 31892).

Wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2018

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling nationale EZ-subsidies (RNES) en de Regeling openstelling EZK- en LNV-subsidies 2018. Met deze wijzigingsregeling is het subsidie-instrumentarium van de Topsector Energie (titel 4.2 van de RNES) aangepast en zijn de nieuwe subsidieplafonds voor het najaar van 2018 vastgesteld. Titel 4.2 RNES voorziet in subsidiëring van een aantal verschillende soorten energieprojecten op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie, zoals: bio-energie, wind op zee, smart grids, zonne-energie, energiebesparing in de gebouwde omgeving, groen gas en energiebesparing in de industrie (Stcrt. 2018, 28648).

Tot slot

Naast de hiervoor genoemde wijzigingen, zijn er nog meer wetten gewijzigd. Meer informatie over alle wijzigingen in wet- en regelgeving per 1 juli 2018 kunt u vinden op het Ondernemersplein en op de website van SC Online.