Overzicht spoedeisende wetsvoorstellen met gewenste inwerkingtredingsdata

De minister van Veiligheid en Justitie heeft een geactualiseerd overzicht van spoedeisende wetsvoorstellen naar de Tweede en Eerste Kamer gezonden. Het kabinet acht het wenselijk dat deze nog voor het kerstreces van 2015 (startend 18 december voor de Tweede Kamer en 23 december voor de Eerste Kamer) worden behandeld of in het eerste kwartaal van 2016. Ook staan er wetsvoorstellen op die in de eerste helft van 2016 behandeld zouden moeten worden, maar nu nog niet zijn ingediend. In het overzicht worden ook de gewenste inwerkingtredingsdata vermeld.

Hieronder volgt een selectie van de in het overzicht opgenomen wetsvoorstellen met de gewenste inwerkingtredingsdata, onderverdeeld in algemeen bestuursrecht en omgevingsrecht.

Wetsvoorstellen algemeen bestuursrecht

De Aanbestedingswet 2012 wordt aangepast aan de wijzigingen die voortvloeien uit de herziene aanbestedingsrichtlijnen. Tevens wordt de nieuwe concessierichtlijn geïmplementeerd in de Aanbestedingswet 2012. Het wetsvoorstel ligt nu nog bij de Tweede Kamer.

  • Wetsvoorstellen KEI: 1 mei 2016

De wetsvoorstellen KEI (Wetsvoorstel vereenvoudiging en digitalisering gerechtelijke procedure in het burgerlijk recht en het bestuursrecht (KEI-I)wetsvoorstel digitalisering hoger beroep en cassatie (KEI-II) en Wetsvoorstel aanpassing en invoering vereenvoudiging en digitalisering van de gerechtelijke procedure in het burgerlijk recht en het bestuursrecht (KEI-III) hebben tot doel de rechtspraak in Nederland te digitaliseren en de rechtsgang te verbeteren. Zie onder meer het Stibbeblogbericht Modernisering en digitalisering van het (bestuurs)procesrecht: wie draait op voor ‘bugs’?. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

De gewenste datum van 1 mei 2016 wordt overigens niet gehaald. Afgesproken is dat er minimaal een termijn van zes maanden zit tussen het moment dat de wetsvoorstellen aangenomen zijn door de Eerste Kamer en de inwerkingtreding ervan. De wetten KEI zullen dus niet eerder dan juli 2016 in werking treden.

Met dit wetsvoorstel worden de boetes die de toezichthouder ACM op kan leggen verhoogd, dit ter vergroting van de afschrikwekkendheid van de boetes. Het wetsvoorstel ligt nu nog bij de Tweede Kamer.

De zogenoemde Fraudewet wordt aangepast naar aanleiding van de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 24 november 2014 (ECLI:NL:CRVB:2014:3754) over de evenredigheid en hoogte van op te leggen bestuurlijke boetes. Door de aanpassing van de Fraudewet is meer maatwerk mogelijk in de sanctionering. Het wetsvoorstel is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer.

Wetsvoorstellen omgevingsrecht

Met dit wetsvoorstel worden de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet samengevoegd tot de Elektriciteits- en gaswet. Het wetsvoorstel is ter uitvoering van de wetgevingsagenda STROOM en de afspraken uit het Energieakkoord. Het wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer.

Dit wetsvoorstel strekt tot vervanging van het huidige wettelijke stelsel voor de natuurbescherming. De Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet worden ingetrokken en vervangen door de Wet natuurbescherming. De Wet natuurbescherming bevat een integraal en vereenvoudigd kader. Op termijn wordt deze wet ook opgenomen in de nieuwe Omgevingswet. Het wetsvoorstel is 15 december jl. aangenomen door de Eerste Kamer.

Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk om de kosten van het toezicht door te berekenen aan bedrijven waarop het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (BRZO 2015) van toepassing is. Het wetsvoorstel is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer.

Dit wetsvoorstel vormt de basis voor een nieuw normen- en handhavingstelsel voor de luchthaven Schiphol, waardoor een betere verdeling van de beschikbare geluidruimte voor Schiphol mogelijk is. Zie ook het blogbericht Nieuwe kansen voor het beperkingengebied rond Schiphol. Het wetsvoorstel ligt bij de Tweede Kamer.

Dit wetsvoorstel biedt een fundament voor bundeling van het omgevingsrecht in één wet. 26 wetten zullen (geheel of gedeeltelijk) opgaan in de Omgevingswet (onder andere de Wet ruimtelijke ordening en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). In de bundel Op weg naar de Omgevingswet en op www.stibbeblog.nl/tag/omgevingswet/ kunt u meer lezen over de Omgevingswet. Het wetsvoorstel ligt bij de Eerste Kamer.

Binnenkort verschijnt op Stibbeblog een blogbericht over de wetten die op 1 januari a.s. in werking zullen treden.

Het bericht ‘Overzicht spoedeisende wetsvoorstellen met gewenste inwerkingtredingsdata‘ is een bericht van Stibbeblog.nl.


Christine Strating
Alle posts van Christine Strating

Annemarie Drahmann
Alle posts van Annemarie Drahmann
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone