Podcast: Het evenredigheidsbeginsel en kritische toetsing van bestuursbesluiten

In deze podcast gaan Lisa van der Maden, Jan Reinier van Angeren en Tom Barkhuysen in op de ontwikkeling en uitwerking van het evenredigheidsbeginsel. Dit beginsel blijkt in de praktijk noodzakelijk om disproportionaliteit van bestuursbesluiten te voorkomen, zoals de toeslagenaffaire recent heeft aangetoond.

Naast de toeslagenaffaire zijn het ook te makkelijk vervallen BIG-registraties, de sluiting van woningen op basis van de Opiumwet en hoge bestuurlijke sancties die de noodzaak benadrukken om bestuursbesluiten van de bestuursrechter kritischer te toetsen. Ook zou meer maatwerk op grond van evenredigheid gewenst zijn.

Om daar meer van te begrijpen bespreken Lisa van der Maden, advocaat, Jan Reinier van Angeren,  en Tom Barkhuysen, beiden partner en specialist bestuursrecht, het evenredigheidsbeginsel in deze nieuwe podcastaflevering van ‘Stibbe Legal Insights’. Zij gaan in op de ontwikkeling van het evenredigheidsbeginsel, de invloed ervan op de toetsing van de bestuursrechter en de invloed van het beginsel op de praktijk. Onder andere het Amerikaanse intensiteitsmodel en de Europese drietrapsevenredigheidstoets komen aan bod.

podcast evenredigheidsbeginsel

Stibbe Legal Insights

Deze en eerdere podcasts zijn te volgen via het podcastkanaal ‘Stibbe Legal Insights’ op Spotify (klik) en Apple Podcasts (klik).

Het blogbericht “Podcast: Het evenredigheidsbeginsel en kritische toetsing van bestuursbesluiten” is een bericht van Stibbeblog.nl.


Jan Reinier van Angeren
Alle posts van Jan Reinier
van Angeren


Tom Barkhuysen
Alle posts van Tom
Barkhuysen


Lisa van der Maden
Alle posts van Lisa
van der Maden
Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone