Seminar 'Naar 100.000 betaalbare en duurzame woningen per jaar: voor wie, waar en hoe?' op 12 april 2022

Seminar
NL Law

Op 11 maart jl. heeft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening de Nationale Woon- en Bouwagenda en het Programma Woningbouw naar buiten gebracht. Daarin staat de aanpak om de woningbouw te versnellen met als doel de realisatie van 900.000 woningen tot en met 2030 en het bereiken van 100.000 nieuwe woningen per jaar in deze kabinetsperiode. Op 12 april 2022 houden Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco) en Stibbe hierover het seminar 'Naar 100.000 betaalbare en duurzame woningen per jaar: voor wie, waar en hoe?'

De overheid herneemt de regie over de volkshuisvesting. Lokale overheden moeten weten wat zij kunnen doen om te zorgen voor meer passende woningen op de juiste plek. Hierbij moeten we samenwerken als één overheid en samenwerken met de marktpartijen, aldus het Programma Woningbouw (Programma). De grootschalige woningbouwlocaties staan op hoofdlijnen vermeld in het Programma, nu nog de uitvoering. En dan gaat het niet alleen om de aantallen, maar ook om betaalbaarheid.

Het Programma bevat een groot aantal maatregelen om de ambities te verwezenlijken. Daartoe behoort ook het bijwerken van het juridisch instrumentarium. Zo schrijft de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening: "Ook brengen we in kaart of het huidig instrumentarium in de Wet ruimtelijke ordening nu en de Omgevingswet straks aangevuld moet worden voor verdergaande sturing. Dit kan uitmonden in een nieuwe Wet versterken regie volkshuisvesting. Een voorbeeld hiervoor zijn instructieregels waarmee gestuurd kan worden op de inhoud van besluiten van medeoverheden. Zoals vaststelling van een bestemmingsplan/omgevingsplan. Daarbij kijken we ook naar de Woningwet en de Huisvestingswet. Met dit juridisch instrumentarium kunnen provincie en Rijk bijsturen wanneer dat nodig is."

De bedoeling is dat de consultatie over het conceptvoorstel voor de Wet versterken regie volkshuisvesting dit najaar plaatsvindt.

Kortom, genoeg om over te praten.

Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco) en Stibbe zijn vanuit verschillende rollen en op vele plekken in Nederland betrokken bij de realisatie van de woningbouwopgave. Gezamenlijk organiseren wij op dinsdag 12 april 2022 van 14.00 tot 17.30 uur het seminar “Naar 100.000 betaalbare en duurzame woningen per jaar: voor wie, waar en hoe?”. De woningbouwopgave wordt vanuit maatschappelijk, commercieel, planologisch en juridisch perspectief toegelicht door de volgende sprekers:

  • Marja Appelman, directeur Woningbouw bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

  • Harm Janssen, directeur BPD Nederland

  • Pieter van der Heijde, algemeen directeur bij Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco)

  • Jan Nico Wigboldus, managing consultant bij Bureau Stedelijke Planning (part of Sweco)

  • Jan van Oosten, partner omgevingsrecht bij Stibbe

Wij nodigen u graag uit om bij dit seminar aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar stibbeevents@stibbe.com

Wij verwelkomen u graag op 12 april bij Stibbe.